Bildterapi

Människans behov av att uttrycka sig och göra sig begriplig

Bildterapin tillhör de konstnärliga terapierna. Men bildterapins mål är inte att skapa konst. Behovet av att uttrycka sig är det primära.

Människor har alltid haft ett inneboende behov av att uttrycka sig. Vilket märks i grottmålningar, hällristningar, graffiti, skisser och klotter. Eller i litteratur, dans och människans sång- och musikskatt.

För att gå i bildterapi behövs inga förkunskaper i teckning eller målning. Man arbetar med olika material som silkespapper, vattenfärg, kritor, kol, textil, lera, med mera.

Det är de inre bilderna, känslorna, tankarna och minnena som beskrivs och bearbetas. I bildterapi samverkar olika slags språk, uttryck, symboler och metaforer. Ibland orkar man inte prata och då kan det tysta bildskapandet ge energi och lust och vara mer verksamt och vilande i samma process. Många gånger kan det vara enklare att förmedla en avsikt, en känsla, ett minne eller en upplevelse i en bild, form eller rörelse.

Bildterapi utgår från en helhetssyn på människan. Vår erfarenhet är att visuella, taktila, affektiva, språkliga, sociala och kognitiva upplevelser samspelar med varandra. I en bild kan därför stundens känsla, medvetet eller omedvetet, länkas till personlig historia, specifika minnen eller andra affektiva innehåll.

Bildskapandet fördjupas inom en relation, i en dialog mellan klient, bild och terapeut. Bilder skapas där de personliga känslorna, upplevelserna, uttrycken, processerna och innehållen är det betydelsefulla.

Målet kan vara ökad förmåga att samspela med andra, utveckla sin kreativitet och berikande fantasi. Målet kan vara ökad självkännedom eller ökad förmåga att använda sina kognitiva resurser. Målet kan vara ökad psykisk hälsa.

Med bildskapande, symboler och/eller metaforer gör människan sig begriplig för sig själv och för andra.

Det konkreta skapandet i bildterapi förenas med känslominnen, doftminnen, taktila minnen eller specifika händelseminnen från tidigare. Nya tankar, stimulerande bilder, överraskande uttryck, gömda eller obearbetade minnen kan aktiveras och hanteras.  

Ett syfte med bildterapi är att specifika historiska händelser och nya tankar ska fogas samman i en bild eller i nya tankemönster. Plötsligt ser man ibland samband eller så får gamla händelser nya betydelser.

Ett syfte med bildterapi är just att det konkreta känsloarbetet ska föra tanken in i nya känslo- och tankebanor, gå förbi den vuxnes logik, vanor och inlärda känslo- och tankemönster, för att hitta ny kraft och ny förståelse samt lösa upp gamla låsningar och blockeringar. Ett annat syfte är att skapa nya strategier och en ny stabil självkänsla.  

.

Share